Hemstädning – inte längre en lyx

November 15, 2019 at 10:25 am by admin | Posted in Uncategorized

Ett hem ska vara välmöblerat och välstädat. Det låter självklart och enkelt men för dig som lever ett stressigt liv och aldrig riktigt hinner med städningen kan detta vara en omöjlig uppgift. Att hyra in ett företag som sköter hemstädningen åt en har i många år ansetts vara en lyx. För dem som hade funktionshinder eller var för gamla fick kommunen betala en hemstädning. Men resten fick sköta den uppgiften själva.

Som tur är har den tendensen ändrats markant under de senaste 10 åren. Idag är det väldigt vanligt att hyra in ett företag för sin hemstädning för att göra något mer trevligt under sin fritid som att spendera den med familj och vänner.

Skräddarsy din hemstädning

En hemstädning kan anpassas efter dina specifika önskemål och bostadens behov. Att skräddarsy din veckostädning är något väldigt populärt. När det handlar om en återkommande hemstädning brukar kunden och städföretaget komma överens om en lista med bestämda städmoment som ska utföras under varje besök. Den sammanställs i förväg så att den passar både hemmet och klienten. En del städfirmor erbjuder även olika former av tilläggstjänster som kan kalkyleras till ett lägre pris som en del av ett lojalitetsprogram för trogna kunder. Tilläggstjänsterna varierar mycket företag emellan men man kan säga att strykning och tvätt är två relativt vanliga exempel.

 RUT-avdrag för hemstädning

En glad nyhet med hemstädning är att man kan använda RUT – avdrag på den. Redan 2007 blev det aktuellt med RUT avdrag i Sverige. Vissa förändringar godkändes 2016. Idag säger reglerna att en privatperson är berättigad till att få ett avdrag upp till 25 000 kronor per person och år.

För personer över 65 år gäller fortfarande RUT-avdraget som gällde fram till 2016. Det ligger nämligen på upp till 50.000 kr per person och år. Delar man RUT – avdraget mellan 2 personer i hushållet kan man komma upp till 50 000 kronor för städtjänster.

Observera att det endast är företag med F-skattsedel som är berättigade till att erbjuda tjänster inom städning med RUT-avdrag. Var därför noga med vilken städfirma du väljer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *